Winterbanden

Waarom Winterbanden?

Een veel gestelde vraag onder automobilisten is wat het nut is van winterbanden. Het antwoord op de vraag waarom er afgelopen winter maar liefst 1,2 miljoen winterbanden (bron: VACO) zijn verkocht in Nederland vindt u hieronder. Vergroot uw veiligheid en die van uw medeweggebruikers door het gebruik van winterbanden!

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden verschillen op vele punten van zomerbanden. De samenstellingen van het rubber van winterbanden is aangepast voor winterse omstandigheden. Rubber wordt harder bij lage temperaturen. Bij deze lage temperaturen wordt het rubber dusdanig hard dat het zich niet meer aan kan passen aan het wegdek. Doordat zomerbanden harder zijn zal de band minder grip houden tijdens koude temperaturen. De rubbersamenstelling van winterbanden bevat onder andere silica, dit materiaal zorgt er voor dat het rubber van een winterband zacht blijft in de winter. Hiernaast verschilt het profiel van een winterband aanzienlijk met het profiel van een zomerband. Meer informatie hierover staat bij onderstaande button.

Verschil zomer- en winterbanden

Er zijn een tweetal belangrijke verschillen tussen zomerbanden en winterbanden, namelijk de materiaaleigenschappen en het profiel van de banden. Zoals gezegd zijn winterbanden gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling, waardoor het materiaal soepel blijft bij lagere temperaturen. Zomerbanden worden ‘hard’ bij lage temperaturen (onder de 7 °C), terwijl winterbanden ook bij deze temperaturen soepel en elastisch blijven en de grip behouden. Deze extra grip zorgt er voor dat de remweg afneemt en vergroot de veiligheid van jou en jouw medeweggebruikers.

Een ander, duidelijk zichtbaar, verschil is het profiel van een winterband. Winterbanden hebben lamellen in de profielblokken zitten die de afvoer van water en sneeuw versnellen. Het aantal dwarsprofielen (lamellen) in een winterband is 5 keer groter dan het aantal dwarsprofielen van een zomerband. Het is dan ook te verklaren dat een winterband meer water kan afvoeren dan een zomerband.

Naast het profiel kun je winterbanden ook herkennen aan het sneeuwvlok symbool op de zijkant van de band. Dit symbool wordt gebruikt ter indicatie van een band met winterse eigenschappen. Om aan dit symbool te voldoen wordt er slechts een remtest (in Europa) of een tractietest (in de VS) op sneeuw voorgeschreven. Slaagt de winterband voor deze test, dan voldoet deze aan de minimale eisen voor sneeuw weer.

Wanneer winterbanden gebruiken?

Een groot misverstand over winterbanden is dat ze alleen nut hebben als het sneeuwt. Wanneer de temperatuur overdag minder dan 7 °C  bedraagt bieden winterbanden u meer grip dan zomerbanden. U kunt tijdens droog weer met temperaturen net boven het vriespunt dus beter met winterbanden rijden dan met zomerbanden. Winterbanden kunnen meer regen afvoeren dan zomerbanden, hierdoor zijn winterbanden uitermate geschikt voor in de herfst, wanneer de regen in Nederland aanwezig zal zijn. Het is verstandig om winterbanden te demonteren in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperaturen weer boven de 7 °C zijn gestegen. U kunt langer doorrijden met uw winterbanden, maar houd er rekening dat winterbanden harder zullen slijten tijdens hoge temperaturen vanwege de zachtere rubbersamenstelling.

De effecten

Wat levert het op om uw zomerbanden in de wintermaanden om te wisselen naar winterbanden? Het belangrijkste effect van winterbanden is het behouden van uw grip in winterse omstandigheden. Uw veiligheid in de auto hangt voor een groot gedeelte af van uw banden. Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart zijn de enige verbinding tussen het voertuig en het wegdek. Deze kleine oppervlaktes moeten het voertuig laten accelereren, afremmen en draaien. Optimaal contact tussen het voertuig en het wegdek is dan ook essentieel voor een veilige rit. Winterbanden bieden grote voordelen bij, onder andere, het afremmen van het voertuig.

Samenvattend bieden winterbanden de volgende voordelen:

  • Meer grip bij temperaturen onder de 7 °C.
  • Een kortere remweg op nat wegdek bij lagere temperaturen.
  • Een kortere remweg op sneeuw of ijzige ondergronden.
  • Extra veiligheid voor u en uw medeweggebruikers tijdens de wintermaanden.
  • Minder slijtage van uw zomerbanden.
  • Meer grip tijdens aquaplanning door de betere waterafvoer.
Scroll naar boven